luni, 21 decembrie 2020

Fumigatiile, pentru protectia personala si a casei

 

Fumigatiile sunt o parte a ritualului de purificare periodica a casei. Plantele folosite pentru fumigatii sunt: salvia, rozmarinul, dafinul, busuiocul, lavanda, ienuparul. Fumigarea acestor plante se poat face in doua feluri:

1. Daca plantele sunt deja maruntite, nu aveti decat sa le amestecati intr-un vas / cana / pahar. Apoi, folosindu-va de un vas / bol mic din lut (sau din metal), aprindeti cativa carbuni si ii asezati in interiorul vasului. Peste carbuni turnati o parte din amestecul de plante maruntite, restul de cantitate luandu-l cu voi in vasul in care au fost amestecate pentru a "alimenta" din cand in cand fumigatia prin adaugarea de mici cantitati peste carbunii aprinsi.

duminică, 20 decembrie 2020

Dieta auto-imuna, dieta anti-inflamatorie

Astazi sarbatoresc "-20". 20 de kg. date jos in 11 luni.

Am inceput dieta Anti-Inflamatorie pe 20 ianuarie 2020, la o greutate de 88 kg. Astazi, 20 decembrie 2020 am atins greutatea de 68 kg.

Rezultatele sunt evidente, atat la aspectul fizic dar mai ales la starea de sanatate, energie, tonus psihic, claritate mentala, de "bine" in general.

Multumesc faptului ca am descoperit dieta Auto-Imuna.
E o calatorie pe tot restul vietii.

duminică, 29 noiembrie 2020

Legile Belagine - Legile frumoase ale strabunilor


Legile Bellagine (bel=frumos, lage=lege), legile strămoşeşti a bunei viețuiri în armonie cu Dumnezeu și cu Natura, erau legile valahe ale pământului "Lex Antiqua valachorum", valabile până de curând (secolul al XIX-lea) pe tot teritoriul locuit de strămoşii noştri care, mai de mult, era mult mai întins decât România Mare interbelică. Iar „Bellagin” nu este decât o formă a vechiului etnonim „pelasg”, evoluatat ulterior în „valah”.

Regele get Aetas avea la curtea lui nişte „stâlpi ai soarelui” pe care erau scrise legile divine. Platon scrie şi el că „în regatul lui Aethas, care domnise peste hiperboreeni din nordul Traciei, au existat cele mai vechi legi de origine divină, scrise cu litere, pe o columnă de aramă”. Redactarea acestor legi este mult mai veche, ţinând cont de faptul că turdulii sau turditanii din Penisulele Italică şi Iberică, care s-au desprins din timpuri „obscure” din Transilvania, aveau, cum spune Strabon „un codice de legi vechi de 6000 de ani, după mărturisirea lor”.

Legile acestea au fost date lui Zamolxe de către zeiţa Hestia, atestată documentar la 2500 î.Hr. Aceasta conducea regatul matriarhal al pelasgilor ce avea la bază cel mai vechi cod de legi scrise din lumea antică, cod cunoscut sub numele de Belagine sau Legile frumoase. Zamolxis, după ce „i-a convins că sufletul este nemuritor” a „scris legile” pentru geţi, după care să-şi rânduiască viaţa de neam scoborâtor din zei.

LEGILE BELAGINE:

1. Dincolo de curgerea timpului şi de cugetarea zeilor, este Focul cel Viu şi Veşnic, din care vin toate şi prin care fiinţează toate cele ce sunt. Totul şi nimicul sunt suflarea Sa, golul şi plinul sunt mâinile Sale, miscarea şi nemişcarea sunt picioarele Sale, nicăieri şi peste tot este mijlocul Său, iar chipul Său este lumina. Nimic nu este făptuit fără de lumină şi tot ce vine din lumină prinde viaţă şi ia făptură.

sâmbătă, 31 octombrie 2020

Samhain - cultul strabunilor si venirea iernii

Campurile sunt goale, frunzele au cazut din copaci iar cerul este intunecat si rece. Este momentul din an cand natura intra in hibernare. In fiecare an, pe data de 31 octombrie, de sarbatoarea numita Samhain, avem inca odata ocazia sa celebram ciclul natural al mortii si al renasterii. Acum este vremea in care valul dintre lumea noastra si cea de dincolo este mai subtire, asa ca, in multe traditii Pagane, Samhain este momentul de pomenire si cinstire a stramosilor nostri, care nu mai sunt printre noi.

Popoarele Celtice au impartit anul in patru sarbatori mari (solstitiile si echinoctiile) si patru sarbatori mici (jumatatea perioadei dintre sarbatorile mari). Conform calendarului Celtic, anul incepea pe 1 Noiembrie, data care marca inceputul iernii. Pastori fiind, incepand cu aceasta data ei isi mutau turmele pe pasuni mai apropiate, tinandu-le in siguranta pe perioada iernatului. Recoltele erau deja culese si depozitate. Aceasta data marca atat o moarte cat si o renastere, in ciclul fara de sfarsit al naturii.

Cum a ajuns Samhain sa fie denumit Halloween

marți, 22 septembrie 2020

Mabon - echinoctiul de toamna in traditia populara

De doua ori pe an, emisfera nordica si cea sudica primesc de la soare lumina in mod egal. In limba latina, "echinoctiu" semnifica "nopti egale", insemnand ca in aceste doua zile - echinoctiul de primavara si cel de toamna, noptile din emisfera nordica si sudica a pamantului sunt egale. Incepand cu echinoctiul de toamna, noptile in emisfera nordica incep sa fie mai mari decat zilele, in timp ce in emisfera sudica ele incep sa scada.

 Foto: Learn Religions

https://www.learnreligions.com/mabon-history-the-second-harvest-2562060

https://www.learnreligions.com/mabon-folklore-traditions-4590167

https://www.learnreligions.com/all-about-mabon-the-autumn-equinox-2562286

https://www.learnreligions.com/ways-to-celebrate-mabon-2562310

https://www.learnreligions.com/cleanse-or-purify-a-sacred-space-2562876



duminică, 16 august 2020

Scarabeul - misterul carabusului de balegar venerat in Valea Nilului


Scarabeul este o insectă care are corpul lat și turtit, cu capul și cu picioarele dințate, din aceeaşi familie mai făcând parte cărăbușul, gândacul de iunie și gândacul de bălegar.  În fauna României, genul Scarabaeus este reprezentat prin specia Scarabaeus affinis, prezentă în zona nisipoasă din sud-vestul Olteniei. Scarabeul este un „agent de salubritate” al naturii, alături de alte specii care menţin natura curată.

Scarabeul sfânt (Scarabeus sacer) era venerat de egiptenii antici. Uneori era făcut amuletă şi purtat la gât. După credinţa egiptenilor antici şi a preoţilor acestora, imaginea scarabeului sculptată din piatră, lut sau metal ori pictată în culori vii, simboliza divinitatea nemuritoare a soarelui, bărbăţia şi puterea nesecată a naturii. În vremurile noastre, scarabeul  a primit titlul de cea mai puternică insectă din lume, doar el fiind capabil să împingă o greutate mai mare de o mie de ori decât cea proprie. Este ca și cum o persoană cu o greutate de 70 kg ar reuși să deplaseze 7000 de kilograme. Dar oamenii de ştiinţă au mai observat că şi scarabeii, precum sportivii de performanţă, trebuie să acorde o atenție deosebita dietei, altminteri forța lor slăbește rapid. 

sâmbătă, 1 august 2020

Lammas - sarbatoarea recoltelor de vara


Lammas exte una din cele opt sarbatori ale anului, situate echidistant in timp pe Roata Anului. Lammas semnifica inceputul toamnei, al carei apogeu este la Echinoctiul de Toamna (Mabon) si care se intande pana la Samhain - sarbatoarea de inceput a iernii.

Acum este pargul verii - gradinile sunt pline de rod, campurile pline de recolta, iar culesul lor se apropie. Ia-ti un ragaz si gandeste-te la abundenta lunilor de toamna ce se apropie. Lammas, uneori numit Lughnasadh, e vremea sa culegem ce am sadit cu cateva luni in urma si sa intelegem ca zilele toride de vara sunt pe sfarsite.

joi, 23 iulie 2020

Cantecul copilului


La tribul Himba din Namibia, în Africa de Sud, data nașterii unui copil nu este fixată în momentul nașterii, nici în momentul conceperii sale, ci mult mai devreme: în ziua în care gândul despre copil apare în mintea mamei sale.

Când o femeie decide că va avea un copil, se așează și se odihnește sub un copac și ascultă până când poate auzi cântecul copilului care vrea să se nască. Iar după ce a auzit cântecul acestui copil, ea se întoarce la bărbatul care va fi tatăl copilului pentru a-l învăța acea melodie. Și atunci, când fac dragoste ca să conceapă copilul, cântă cântecul copilului, pentru a-l invita.

miercuri, 24 iunie 2020

Sarbatoarea Sanzienelor - ziua cand se deschid cerurile


Sânzienele îşi au originea într-un stravechi cult solar. În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută şi sub denumirea de "Cap de vară” sau “Drăgaica”, pentru că acum soarele ajunge la apogeu. În noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se spune că cerurile se deschid pentru un moment unic de echilibru al Universului, porţile cerului se deschid şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană.

Numele „Sânziene" se referă la trei elemente strâns legate între ele. Primul element defineşte zânele, de obicei bune, ce îşi fac apariţia în noaptea de 23 spre 24 iunie; al doilea element reprezintă florile galbene ce înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, flori ce au atribute magice şi care sunt substitute vegetale ale zânelor cu acelaşi nume; cel de-al treilea element vizează chiar sărbătoarea de pe 24 iunie.

Legendele spun că Sânzienele sunt nişte fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii. Ele se prind în horă şi "dau puteri" deosebite florilor şi buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. În popor se crede că, în noaptea Sânzienelor, zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ. Ele cântă şi împart rod holdelor, femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele, tămăduiesc bolnavii, apără semănăturile de grindină, binecuvantand oamenii cu leac, rod si dragoste.

duminică, 21 iunie 2020

Solstitiul de vara - inceputul verii astronomice


Solstitiul de Vara este momentul din an cand ziua are durata maxima (15 h si 32 min.), iar noaptea durata minima (8 h si 28 min.) - date valabile pentru Romania. Acest fapt se datoreaza elevatiei maxime a Soarelui fata de linia orizontului (69 grade, la ora 13:22), acesta rasarind la ora 05:34 la 55 grade Est si apunand la ora 21:10 la 306 grade Vest.

Etimologia denumirii de Solstitiu vine de la "soarele sta" pentru faptul ca timp de 3-4 zile traiectoria lui pe bolta cereasca este aproximativ aceeasi, datorita schimbarii sensului de elevare a Soarelui fata de linia orizontului (fapt intalnit dealtfel si in luna Decembrie, in timpul Solstitiului de Iarna). Astfel, anul acesta solstitiul se intinde intre 20 si 23 iunie.

sâmbătă, 20 iunie 2020

Wyrd si Orlog - conceptul despre Destin al popoarelor nordice


Cine nu a auzit vorba "cine esti tu astazi se bazeaza pe actiunile tale facute cu ani in urma"? Desigur, e un concept comun in cercurile motivationale ca "ceea ce faci astazi va forma persoana care vei fi peste cativa ani".

Aceasta nu este insa o idee noua, moderna. O regasim in credintele antice ale popoarelor nordice referitoare la destin sau, dupa cum spuneau ei, Wyrd si Orlog - actiune si rezultat, fapta si destin.

"Wyrd" denumeste actiunile din trecut care vin astazi sa modeleze prezentul. Totusi, nu toate actiunile sunt la fel de importante. Actiunile mai insemnate vor avea un impact mult mai mare decat actiunile marunte. De exemplu, a-ti schimba culoarea parului va avea un impact imediat, fara sa afecteze ce persoana vei fi peste 20, 40 sau 60 de ani. Pe de alta parte, mutarea intr-o alta locuinta, ori intr-o alta localitate va avea un impact mult mai mare asupra vietii tale.

vineri, 19 iunie 2020

Grasimi saturate vs (poli)nesaturate


Îți cumperi o sticlă cu ulei vegetal polinesaturat (de floarea soarelui, de in, de susan, de soia, etc...) și scrie pe ea: „a se păstra la loc răcoros, ferit de soare". Normal, pentru că dacă scoți sticla la soare și se încălzește un pic, uleiul se râncezește, adică se oxidează spontan.

Dar apoi nu respecți îndrumările și depozitezi uleiul într-un al loc cald: corpul tău, care în mod normal are 37C. Acolo se întâmplă aceeași reacție. Uleiul se oxidează spontan, necontrolat, producând pagube în țesuturi.

joi, 18 iunie 2020

Omul Verde - Spiritul Padurii


Pentru stramosii nostri, multe spirite si zeitati erau asociate cu natura, salbaticia si fertilitatea. In cele din urma, daca tocmai ti-ai petrecut iarna flamanzind si tremurand de frig, cand vine primavara cu siguranta aduci multumire oricarui spirit consideri ca a vegheat asupra tribului tau.

Omul Verde este un zeu al vegetatiei si plantelor. El simbolizeaza suflul de viata ce se afla in seva plantelor si in pamantul insusi. Cu mii de ani in urma, padurile constituiau taramuri vaste, intinzandu-se dincolo de unde ochiul putea vedea. Astfel, padurile erau locuri intunecoase si infricosatoare si cu toate acestea, padurile erau locuri in care trebuia sa intri fie de voiai sau nu pentru ca in ele puteai gasi carne din vanat, plante comestibile si lemn pentru foc si construit. Iarna, padurile trebuie sa fi aratat pustii si dezolante dar odata cu venirea primaverii, acestea se reintorceau la viata. Este de inteles de ce vechii oameni atribuiau conotatii spirituale ciclului viata-moarte-reinviere.

vineri, 1 mai 2020

Floraliile - sarbatoarea florilor si a primaverii


Avand radacini in Insulele Britanice, Beltane este sarbatoarea situata la mijlocul perioadei dintre Echinoctiul de primavara si Solstitiul de vara. Aceasta sarbatoare se tine in cinstea primaverii aflata la apogeu si a verii ce va sa vina. Festivitatile ce tin de acest eveniment incep in ultima seara a lunii Aprilie si continua in prima zi de Mai.

De-a lungul secolelor, mai multe traditii au celebrat sarbatoarea zilei de 1 Mai. Astfel, in Roma antica sarbatoarea se numea Floralia, fiind tinuta timp de sase zile (intre 28 Aprilie si 3 Mai) in cinstea Zeitei Florilor, pentru ca aceasta sa protejeze florile pomilor fructiferi.

vineri, 10 aprilie 2020

Iluzia focalizarii


Nimic în viață nu e atât de important, pe cât crezi că este subiectul la care te gândești în momentul prezent.

Un handicapat nu este nefericit toată viața, din cauza dezavantajelor inerente. Un milionar nu este satisfăcut toată viața, datorită conturilor din bancă și a libertății pe care i-o oferă banii. Ei pot experimenta bucurii sau dezamăgiri în același fel ca oamenii obișnuiți. Când noi ne gândim la ce înseamnă să ai un handicap sau să câștigi la loto, ne focalizăm doar pe un aspect al problemei. Fără îndoială, un accident fizic grav sau câștigarea unei mari sume de bani sunt evenimente majore, dar durerea și euforia nu persistă. În scurt timp, viața va continua, iar focalizarea noastră va fi îndreptată către alte evenimente, ce ne vor produce alte stări. Procesul se numește iluzia focalizării.

joi, 26 martie 2020

Pericolul din carnea de pui – injectata cu hormoni, contaminata


Specialiştii avertizează cu privire la pericolul din carnea de pui: mare parte din aceasta este injectată cu hormoni sau poate fi contaminată cu bacterii periculoase. Iată care sunt pericolele din carnea provenind de la pui crescuţi la nivel industrial.

Un studiu al cercetătorilor de la Centrul de Sănătate Johns Hopkins arată că peste 70% din mostrele de carne de pui analizate aveau niveluri ridicate de arsenic, potrivit România TV. 

Puii pot fi hrăniţi cu cereale care conţin acest metal greu, despre care se spune că ar avea rolul de a împiedica apariţia infecţiilor la pui, de a accelera creşterea acestora şi de a conferi o culoare plăcută cărnii. Însă atunci când este gătită la temperaturi mari, nivelul de arsenic creşte îngrijorător de mult. Acest lucru poate creşte riscul dezvoltării de cancer de vezică urinară, de plămâni şi de piele.

luni, 23 martie 2020

A time to think


CHAOS.

ISOLATION.

UNCERTAINTY.

Life as we know it has been upended…

And it continues to change.

You can’t control what’s happening in the world, but you can control how you respond to it.

And how you respond in the coming days, weeks, and months can have a far-reaching, life-altering impact.

How do you really want to live?

Who do you want to be?

What do you want to become?

The power to create everything you want is largely in your hands.

• You can’t deny what’s happening right now. When it’s raining, it’s raining—you can pretend the sun is shining but you’ll still get wet when you step outside.

• You can’t control what’s going on, but you can control how you respond to it. The difference between reacting and responding. If you let what’s in the news control you, you’ll be consumed with fear and panic. That can be just as damaging as the virus itself.

• Listen to what the scientists and health officials are saying, but only for a few minutes a day to make sure you’re taking the right steps to help keep yourself and others safe.

• And then, tune inward so you can take care of yourself on all levels. You are a spiritual being. Your spiritual DNA is perfect.

Practice gratitude. Visualize a healthy world. Focus on the good of what you already have and the good of what can be.

Use this extra time alone to study more, think from the inside out. Study more.

How we get through this depends on how we think and how we behave right now.

• This is not the time to settle. Times fraught with change and uncertainty are the perfect time to THINK. Then, you can creatively disrupt the norm, plant new seeds, act in the face of fear, and blossom.

In 1665, Isaac Newton had to work from home when the University of Cambridge temporarily closed due to the Bubonic plague.

It was the most productive period of his life.

He used the time to develop his theories on calculus, optics, and gravity.

Now THINK…

And decide how YOU will use this time of social distancing to change your life?

By: Bob Proctor

vineri, 20 martie 2020

Echinoctiul de primavara - un moment al echilibrului


Echinocțiul de primăvară în 2020 are loc vineri, 20 martie, la ora 5:49, ora României. Este momentul care marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică. Este, de asemenea, data la care se spune că „ziua este egală cu noaptea”, adică orele de lumină sunt egale cu orele de întuneric.

De acum, durata zilei (luminată de soare) va continua să crească, iar cea a nopţii să scadă, până la data de 21 iunie, când se va încheia primăvara astronomică, odată cu solstiţiul de vară. În regiunile polare din emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni. De la un an la altul, echinocţiul de primăvară nu are însă loc la aceeaşi dată, întrucât anul calendaristic nu este egal cu anul tropic.

sâmbătă, 14 martie 2020

Cerb trecand Dunarea inot din Serbia spre Romania


O imagine rară, suprinsă pe Clisura Dunării, a fost publicată pe Facebook. În imagine se vede un cerb în mijlocul fluviului, in timp ce  traversa Dunărea din Serbia spre România, în apropiere de Moldova Nouă, în zona în care se află peștera Gaura cu Muscă.

Fotograful nu a stat pe gânduri și a distribuit imaginea rar întâlnită, pe rețelele de socializare. ”Cerb migrant, trece Dunarea inot …pe la Gaura cu Musca!”, este explicația pe care autorul Eugen Băleanu a dat-o fotografiei.

”Cerbul  are un excelent simt al mirosului ce ii ajuta sa detecteze pradatorii de la o distanta mare. Iși linge nasul pentru a-l pastra umed, ce il ajuta sa adulmece particulele lipite de acesta,  imbunatatindu-i mirosul. Nasul joaca un rol important in comunicare. Cerbul  produce un  miros prin glandele localizate pe cap, picioare si copite. Acest miros ofera informatii despre gen, statut social, conditie fizica si ce zona este sigura. De asemenea, poate sa inoate foarte rapid. In cazul de fata, cerbul era haituit de lupi sau vanatori de pe malul sarbesc al Dunarii, in zona pesteri Gaura cu Musca.” scrie publicatia Cărășanul.

Surse:
Carasanul
Realitatea

duminică, 1 martie 2020

1 Martie - Sarbatoarea Matronaliilor in Roma antica


În traditia romană antică, Matronalia era un festival care se celebra la 1 martie în cinstea Iunonei, în special cu atributul său de Juno Lucina, zeiţa maternităţii, care proteja naşterile şi femeile în general. Acestea participau despletite la ceremoniile religioase şi apoi, acasă, primeau daruri de la soţi şi copii. Soţii se rugau pentru sănătatea şi bunăstarea nevestelor iar acestea serveau masa sclavelor lor, după cum, de Saturnalia, stăpânii îşi serveau sclavii.

sâmbătă, 22 februarie 2020

Mosii de iarna - sarbatoarea Parentaliilor in Roma precrestina


Roma antica avea o multime de sarbatori, din care nu putea sa lipseasca o sarbatoare de venerare a strabunilor. Sarbatoarea Parentaliilor se tinea in fiecare an timp de o saptamana, incepand cu data de 13 februarie. Cu radacini in practicile Etrusce, sarbatoarea includea ritualuri tinute acasa spre pomenirea strabunilor, urmate de festivitati publice.

Parentalia era, spre deosebire de multe alte sarbatori Romane, mai mult o perioada de liniste si reflectie decat un motiv de bucurie. Membrii familiei se adunau impreuna si vizitau locurile de veci ale stramosilor, dand de pomana paine si vin in numele celor raposati.

In timpul Parentaliei, care traditional dura sapte zile, uneori opt sau noua, romanii suspendau multe din activitatile lor obisnuite. Nuntile se suspendau in aceasta perioada, tempelel isi inchideau portile pentru public, iar politicienii si legiuitorii amanau toate treburile pana dupa terminarea zilelor de sarbatoare.

Foto: Pinterest

duminică, 2 februarie 2020

Imbolc - sarbatoarea sosirii primaverii


Imbolc este o sarbatoare cu o multitudine de nume, functie de cultura si zona la care te referi. In galeza irlandeza, aceasta sarbatoare este denumita Oimelc, insemnand “ewe’s milk”, adica "laptele oilor". Sarbatoarea este o precursoare a sfarsitului iernii, cand oile isi alapteaza mieii proaspat nascuti. Primavara si sezonul semanatului sunt acum foarte aproape.

In februarie, majoritatea dintre noi suntem satui de sezonul inzapezit si rece. Imbolc ne reaminteste ca primavara se apropie si mai sunt doar cateva saptamani pana ce iarna se va fi sfarsit. Soarele incepe sa straluceasca mai tare, vremea se mai incalzeste, iar natura incepe sa prinda viata sub brazda de pamant.

duminică, 5 ianuarie 2020

Lunile anului si povestea numelor lor


Te-ai întrebat vreodată cum și-au primit numele lunile anului? Pe măsură ce marcăm trecerea zilelor, a săptămânilor și a lunilor, puțini dintre noi se mai întreabă de unde vine sistemul nostru curent de datare.

De fapt, calendarul nostru modern își are originea cu mii de ani în urmă, în Imperiul Roman. Chiar și după ce Imperiul Roman căzuse, calendarul roman încă era folosit în fostele sale teritorii, în timpul Evului Mediu timpuriu.

Deși unele detalii s-au schimbat, sistemul modern de datare este pur și simplu o versiune a acestui calendar antic, și moștenirea noastră romană a înrâurit felul în care vorbim despre date și despre timp. Iată cum și-au primit numele lunile anului.

1. Luna ianuarie

O statuie care îl reprezintă pe Ianus Bifrons, aflată în Muzeul Vatican

Ianuarie, prima lună a calendarului imperial roman, este botezată după zeul Ianus. Acesta era zeul începuturilor și era de obicei reprezentat cu două fețe, una privind în trecut și una privind în viitor.