Scarabeul este o insectă care are corpul lat și turtit, cu capul și cu picioarele dințate, din aceeaşi familie mai făcând parte cărăbușul, gândacul de iunie și gândacul de bălegar. În fauna României, genul Scarabaeus este reprezentat prin specia Scarabaeus affinis, prezentă în zona nisipoasă din sud-vestul Olteniei. Scarabeul este un „agent de salubritate” al naturii, alături de alte specii care menţin natura curată.
Scarabeul sfânt (Scarabeus sacer) era venerat de egiptenii antici. Uneori era făcut amuletă şi purtat la gât. După credinţa egiptenilor antici şi a preoţilor acestora, imaginea scarabeului sculptată din piatră, lut sau metal ori pictată în culori vii, simboliza divinitatea nemuritoare a soarelui, bărbăţia şi puterea nesecată a naturii. În vremurile noastre, scarabeul a primit titlul de cea mai puternică insectă din lume, doar el fiind capabil să împingă o greutate mai mare de o mie de ori decât cea proprie. Este ca și cum o persoană cu o greutate de 70 kg ar reuși să deplaseze 7000 de kilograme. Dar oamenii de ştiinţă au mai observat că şi scarabeii, precum sportivii de performanţă, trebuie să acorde o atenție deosebita dietei, altminteri forța lor slăbește rapid.
Vechii locuitori din Valea Nilului, adică anticii egipteni, nu arabii care populează astăzi ținutul faronilor, erau impresionați de hărnicia şi perseverența scarabeilor. Indiferent de obstacole, această insectă mică transformă o bucată de bălegar într-o sferă perfectă. Evident, în scopul reproducerii. Gogoșile de bălegar pot fi fabricate în perechi, formându-se cupluri care încep să acumuleze hrană împreună pentru urmași. Ponta este depusă în galerii cu adâncimi de 10–30 cm ce se termină cu o cameră specială. În această cameră are loc și acuplarea. Stadiul de ouă durează 5-12 zile, larvar – 30-3 zile, pupa – două săptămâni.
Un alt fapt interesant şi inexplicabil este direcţia de mişcare a scarabeului. Din motive necunoscute, el își învârte gogoșile de bălegar doar de la est către vest, repetând traseul soarelui. Astfel, în ochii anticilor egipteni, scarabeul se asemăna cu zeu, iar mingea de bălegar era asociată cu discul solar.
Gândacul sacru mai are o caracteristică – scarabeul zboară aproape fără a-și desface elitrele, dezminţind astfel toate legile aerodinamicii. Şi zboară gândacul de bălegar atât de virtuos, că în timpul zborului vânează muște, lucru ce nu toate păsările rapide îl pot face. Zborul muştei este atât de haotic și rapid, încât este pur şi simplu imposibilă să anticipezi în ce direcţie va zbura în momentul următor. În ce mod gândacul calculează traiectoria mișcării victimei sale, până în prezent nu ştie nimeni. De această capacitate unică s-a interesat armata SUA în anii ‘50 ai secolului trecut. Ei au dorit să studieze „sistemul de ghidare” supersensibil al gândacului de bălegar şi să îl folosească în sistemul de control al rachetelor „sol-aer„ şi „aer-aer”, dar această tentativă nu a dat niciun rezultat.
Dar, se pare că divinitatea în formă de scarabeu nu are de gând să ne dezvăluie toate secretele sale. În fiecare zi, el neobosit își rostogolește soarele său de la est la vest şi, îndeplinindu-și misiunea, se înălţă sus în cer, aproape fără a-și desface aripile aducand în continuare fericire şi prosperitate tuturor celor care cred în el.
Foto 1: Mefeld
Foto 2: Crysta Links
Video: Super Cat
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu