duminică, 1 martie 2020

1 Martie - Sarbatoarea Matronaliilor in Roma antica


În traditia romană antică, Matronalia era un festival care se celebra la 1 martie în cinstea Iunonei, în special cu atributul său de Juno Lucina, zeiţa maternităţii, care proteja naşterile şi femeile în general. Acestea participau despletite la ceremoniile religioase şi apoi, acasă, primeau daruri de la soţi şi copii. Soţii se rugau pentru sănătatea şi bunăstarea nevestelor iar acestea serveau masa sclavelor lor, după cum, de Saturnalia, stăpânii îşi serveau sclavii.

Astfel, Matronalia, “Ziua Mamei”, este o sarbatoare inchinata Mamei Mari (Terra Mater) si tuturor mamelor din lume, sub aspectul ca femeia, ca mama, este datatoare de viata vesnica simbolizand fertilitatea eterna. Cato Censorul atribuia luna Martie femeilor, spunand ca “Podoaba femeii nu este aurul sau bijuteriile si nici rochiile brodate cu fir sau purpura, ci buna cuviinta, dragostea de barbat si de copii, supunerea, modestia”.

In vechiul calendar lunar al romanilor, 1 martie coincidea cu inceputul Anului Nou, iar luna respectiva era dedicata zeului Marte, care, inainte de a deveni intruchiparea razboiului, era o divinitate a vegetatiei si protector al casatoriilor. La vechii traci, aceleasi atribute le avea zeul Marsyas Silen, considerat inventatorul flautului - cel mai vechi instrument muzical, cultul sau fiind legat de glia materna si de vegetatie. Lui ii erau consacrate sarbatorile primaverii, ale florilor si fecunditatii naturii.

La geto-daci anul nou incepea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima luna a anului. Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna. Martisorul, derivat din numele divinității ce patrona sarbatorile de primavara - Marsyas, era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.

Surse:
Wikipedia
Virtus Antiqua
SamuSocial
Foto:
UlisseOnLine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu