luni, 21 decembrie 2020

Fumigatiile, pentru protectia personala si a casei

 

Fumigatiile sunt o parte a ritualului de purificare periodica a casei. Plantele folosite pentru fumigatii sunt: salvia, rozmarinul, dafinul, busuiocul, lavanda, ienuparul. Fumigarea acestor plante se poat face in doua feluri:

1. Daca plantele sunt deja maruntite, nu aveti decat sa le amestecati intr-un vas / cana / pahar. Apoi, folosindu-va de un vas / bol mic din lut (sau din metal), aprindeti cativa carbuni si ii asezati in interiorul vasului. Peste carbuni turnati o parte din amestecul de plante maruntite, restul de cantitate luandu-l cu voi in vasul in care au fost amestecate pentru a "alimenta" din cand in cand fumigatia prin adaugarea de mici cantitati peste carbunii aprinsi.

2. Ideal este ca plantele sa fie intregi si verzi, inca ne-uscate. In acest caz puteti face un manunchi din aceste plante pe care sa le infasurati cu ata subtire (ca un trabuc mai gros) punandu-la la uscat, la loc umbrit, timp de 1-2 saptamani inainte de a putea fi folosite. (Daca plantele sunt intregi dar sunt uscate si se maruntesc atunci cand incercati sa le legati laolalta, atunci le maruntiti intr-un vas si mergeti pe varianta 1.). Si in acest caz aveti nevoie de un mic bol din lut (sau din metal) in care sa tineti manunchiul cu capatul aprins si in care sa stingeti la sfarsit manunchiul prin presare (aidoma unui trabuc).

Fumigarea incepe de la usa principala, plimbandu-va prin casa in sensul acelor de ceasornic si trecand prin fiecare incapere a casei, fie ea camera, bucatarie, baie, debara, beci, pod sau garaj. Accentuati pe colturile incaperilor si in zonele cu lucruri ingramadite, unde se pot cumula energii stagnante. La sfarsit va veti intoarce de unde ati plecat, in dreptul usii principale, pe care o veti deschide iesind cu fumigatia putin in afara usii, ca si cum ati "da fumul afara pe usa". Cat timp fumigati, usile si ferestrele casei le veti tine inchise si se recomanda ca fumigatia sa o faceti dupa ce ati facut curat in toata casa. 

Dupa ce ati terminat de fumigat, asezati bolul intr-un loc departe de combustibili, preferabil undeva jos pe ciment. Daca ati folosit carbuni, lasati-i sa se stinga singuri si sa se raceasca; daca ati folosit plante in manunchi, iar acestea nu s-au consumat in intregime, atunci striviti capatul aprins al manunchiului de fundul bolului pentru a-l stinge, asteptati sa se raceasca si pastrati manunchiul pentru alta ocazie.

Dupa asta, deschideti toate ferestrele si usile casei pret de cateva minute. Scopul nu este de a scoate complet fumul ci de a intra putin aer proaspat de afara.

Aveti grija pe parcursul ritualui la eventualele bucatele de jar / scantei, care pot cadea pe covor / pe pat ori pe alte materiale inflamabile. Atentie: sunt alte plante decat cele recomandate aici al caror fum este toxic. Nu folositi plante al caror efect nu il cunoasteti.

Sursa: Learn Religions

Foto: Spirituals Expert


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu