sâmbătă, 31 octombrie 2020

Samhain - cultul strabunilor si venirea iernii

Campurile sunt goale, frunzele au cazut din copaci iar cerul este intunecat si rece. Este momentul din an cand natura intra in hibernare. In fiecare an, pe data de 31 octombrie, de sarbatoarea numita Samhain, avem inca odata ocazia sa celebram ciclul natural al mortii si al renasterii. Acum este vremea in care valul dintre lumea noastra si cea de dincolo este mai subtire, asa ca, in multe traditii Pagane, Samhain este momentul de pomenire si cinstire a stramosilor nostri, care nu mai sunt printre noi.

Popoarele Celtice au impartit anul in patru sarbatori mari (solstitiile si echinoctiile) si patru sarbatori mici (jumatatea perioadei dintre sarbatorile mari). Conform calendarului Celtic, anul incepea pe 1 Noiembrie, data care marca inceputul iernii. Pastori fiind, incepand cu aceasta data ei isi mutau turmele pe pasuni mai apropiate, tinandu-le in siguranta pe perioada iernatului. Recoltele erau deja culese si depozitate. Aceasta data marca atat o moarte cat si o renastere, in ciclul fara de sfarsit al naturii.

Cum a ajuns Samhain sa fie denumit Halloween

Sarbatoarea Samhain a ajuns Halloween-ul pe care il intalnim astazi atunci cand misionarii Crestini au incercat sa modifice pracicile spirituale a popoarelor Celtice. In primele secole ale primului mileniu dupa Hristos, inainte ca Celtii sa fie convertiti la Crestinism, practicile lor religioase erau facute de casta Druizilor, care erau in acelasi timp sacerdoti, poeti, oameni de stiinta si carturari. Ca lideri spirituali, ritualisti si purtatori ai invataturii, Druizii erau total diferiti de misionarii si calugarii veniti sa la crestineze poporul, asa ca au fost numiti de catre crestini "inchinatori la cele rele".

Samhain este celebrata de paganii din zilele noastre din seara zilei de 31 octombrie si pana pe 1 Noiembrie seara. Unii aleg sa il sarbatoreasca in cel mai apropiat week-end, in timp ce altii prefera data de 6 Noiembrie pentru a fi exact intre cele doua sarbatori majore - Mabon (echinoctiul de toamna) si Yule (solstitiul de iarna). Slavii obisnuiau sa tina sarbatoarea Samhain in ziua de a opta luna plina dupa Ostara (echinoctiul de primavara).

In sprijinul eforturilor de a "sterge" sarbatorile pagane, in anul 601 papa Grigorie I-ul a emis un edict referitor la credintele si obiceiurile popoarelor pe care acesta spera sa le converteasca. Astfel, in loc sa interzica aceste obiceiuri, papa i-a instruit pe misionari sa se foloseasca de toate aceste credinte populare: daca un grup de oameni se inchina la un copac, decat sa il taie, i-a invatat pe misionari sa consacre acel arbore lui Hristos si sa-i lase pe oameni sa i se inchine in continuare.

Aceasta idee a ajutat foarte mult la raspandirea Crestinismului, devenind o abordare clasica in munca misionarilor crestini. Astfel, sarbatorile crestine au fost intentionat asezate peste sarbatorile native ale popoarelor pagane - Craciunul peste Sarbatoarea Yule iar nasterea Sfantului Ioan Botezatorul peste Litha (solstitiul de vara), ca sa dam doar cateva exemple. In acest fel, in preajma zilei de Samhain crestinii sarbatoresc Mosii de Toamna - o sarbatoare inchinata strabunilor, cultul strabunilor fiind o practica intalnita din timpuri imemoriabile la popoarele pagane .

Surse:

https://www.learnreligions.com/all-about-samhain-2562691

https://www.learnreligions.com/history-of-halloween-or-samhain-1992402 


https://www.learnreligions.com/ancestor-shrine-ancestor-altar-2562668

https://www.learnreligions.com/cleanse-or-purify-a-sacred-space-2562876

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu