miercuri, 5 noiembrie 2014

Programul de lucru in schimburi imbatraneste creierul


Munca în afara unui program regulat, aşa cum este cazul muncii în ture, timp de un deceniu sau mai mult, poate afecta „cronic” activitatea creierului şi poate avea efecte adverse asupra sănătăţii. Astfel, programul în schimburi poate afecta considerabil abilitatea persoanelor de a gândi şi de a ţine minte lucruri. Cel puţin zece ani de muncă în astfel de condiţii duce la „îmbătrânirea” creierului cu încă şase ani şi jumătate, reiese dintr-un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Toulouse şi Swansea.

Studiul a fost realizat pe 3.000 de persoane din sud-vestul Franţei, voluntari care au fost examinaţi în anii 1996, 2001 şi 2006. Cei care au lucrat după un program neobişnuit au obţinut punctaje mai slabe la testele de memorie şi la cele privind viteza de procesare a informaţiilor decât persoanele care au lucrat în intervale normale de timp.

Sursa: Yahoo.com
Foto: Chriscolotti.us

sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Elixirul vietii, Nectarul nemuririi


Ce ar fi daca un graunte de nectar nemuritor ar aduce un plus sentimentelor tale? Ce gust ar avea acesta si ce ar putea face?

Nectarul nemuririi are aroma de piersici dulci, mirosul de ulei de trandafir si provoaca in inima ta puternicul sentiment de iubire. Atunci cand aceste arome ajung in mintea ta, te vei elibera de griji si stres, cat si de durerea si furia stocata in celulele tale. Greselile din trecut devin irelevante, indiferent de gravitatea lor, iar amabilitatea va dizolva si va oferi puterea de a infrunta orice.

Nectarul este insa foarte scump. El costa toate atasamentele la modul in care ceva a fost, sau modul in care credeti ca ceva ar trebui sa fie.

Cand te stropesti regulat cu el, zi cu zi, acesta te face sa zambesti fara a avea nici un motiv special, iar obstacolele si dramele iti apar ca imagini fantoma plutind pe o oglinda.

Da, este un suc de magie; unii l-ar putea numi un medicament divin, a carui sursa este izvorul vesnic viu din inima ta. Este o cascada de iubire neegalata, iar tu o simti ori de cate ori totul pare ireal, departe. Este un zahar in lacrimi.

Desigur, acest necar al nemuririi este un secret pastrat la vedere. Tu esti cea mai mare sursa de materie prima; producator, distribuitor si consumator, dintr-o data. E facut din diverse acte de virtute, altruism, sinceritate si generozitate. Chiar daca o persoana nu isi da seama, o doza din el face ca efectele lui sa il faca puternic oricum.

Este intelept sa stocam in mod constant acest elixir si sa-l pastram la indemana pentru momentele grele. Este usor sa-l colectezi - ingredientele principale sunt iubirea, cuvantul, gandurile bune si actiunile decisive. As sugera ca, avand o pivnita in interior, Nectarul Nemuririi sa fie pastrat in sticle bine inchise.

Ori de cate ori simtiti nevoia de a consuma diverse soiuri, du-te in pivnita ta, desfa o sticla si vars-o pe picioare, astfel incat ori de cate ori mergi pe jos, tu sa imprastii polenul magic. Unii isi toarna pe degetele de la maini, astfel atingerea devine linistitoare. Apoi, bea cateva inghitituri pana cuvintele tale sunt inmuiate in bunatate. Si nu uitati sa o mirositi foarte bine, astfel incat aroma merge direct la creier si astfel inima va fi purificata.

Sursa si Foto: Secretele.com

vineri, 17 octombrie 2014

Ulei de masline cu Suc de lamaie - pentru curatarea ficatului


Un ficat sănătos ne asigură vitalitate, energie, un aspect bun al pielii și o stare bună de sănătate. Ficatul participă la fabricarea sângelui, la întărirea și stimularea digestiei, la curățarea sângelui și eliminarea toxinelor.

Pentru a menține ficatul într-o stare perfectă de funcționare, trebuie să-l curățăm zilnic. Unul din cele mai simple și eficiente moduri de detoxifiere a ficatului este să consumăm în fiecare dimineață, pe stomacul gol, un amestec de ulei de măsline și suc de lămâie.

Ingrediente:

- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 lingură de suc de lămâie

Combinați aceste două ingrediente într-o căniță și beți amestecul pe stomacul gol, apoi puteți lua micul-dejun.

Efecte:

După o perioadă de timp de la începerea acestui tratament veți simți diferența:

- Curățirea și întinerirea pielii
- Dispariția cearcănelor
- Reglarea tranzitului intestinal
- Tratarea constipației și a altor probleme digestive
- Îmbunătățirea stării generale de sănătate
- Creșterea nivelului de energie

Datorită proprietăților antibacteriene și antimicrobiene, sucul de lămâie ajută la tratarea problemelor stomacului: indigestie, dureri de stomac, aciditate la stomac, crampe stomacale. Efectele carminative ale lămâiei ajută calmează tractul digestiv și ajută la reducerea gazelor și balonării.

Consumul a unei linguri de ulei de măsline combinate cu o lingură de suc de lămâie înainte de mese poate proteja stomacul de ulcer, ajutând totodată la tratarea constipației.

Acest amestec descurajează totodată creșterea pietrelor la bilă, rinichi și ficat, datorită efectului detoxifiant. În acest caz, se recomandă amestecul de ulei de măsline, suc de lămâie și apă, consumat înainte de micul dejun.

Efectul de scădere a colesterolului a uleiului de măsline este binecunoscut, datorită conținutului de grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Uleiul de măsline reduce riscul bolilor de inimă. În același timp, sucul de lămâie scade tensiunea arterială și crește colesterolul bun.

Uleiul de măsline extravirgin conține antioxidanți benefici pentru inimă, numiți tocoeroli, forma naturală a Vitaminei E. Antioxidanții reduc riscul bolilor de inimă prin protejarea organismului de oxidarea colesterolului, care poate bloca fluxul de sânge și provoca astfel întărirea arterelor. Uleiul de măsline conține anticoagulanți naturali care ajută la combaterea afecțiunilor cardiovasculare, prin subțierea sângelui și reducerea riscului de cheaguri de sânge și blocajele vaselor de sânge.

Sucul de lămâie conține potasiu, iar consumul acestuia zilnic este foarte indicat persoanelor cu probleme de inimă, în special cu hipertensiune arterială.

Sursa si Foto: LaTaifas.ro

luni, 29 septembrie 2014

Dor de Tata - Marin Sorescu


Când sunt copiii noştri mici
Noi pentru ei suntem TĂTICI
Ce gingaş e, şi sună bine
TĂTICULE, mi-e dor de tine!

Dar anii trec şi deodată …
Nu mai eşti TĂTIC, acum eşti TATĂ
Dar şi aşa tot sună bine
TATA îmi este dor de tine!

Dar cresc, nu le mai eşti pe plac
Din TATĂ, tu devii BABAC
Şi vorba sună trist şi gol
BABACULE, mai dă-mi un pol!

Dar viaţa e un foc de paie
Şi vrei nu vrei, ajungi TATAIE
Iar vorba ta, în râs e luată
TATAIE, ia mai las-o baltă!

Şi-n anii care-ţi mai rămân
Te vor numi doar ĂL BĂTRÂN
Şi vorba lor te năuceşte
BĂTRÂNE, ce-ţi mai trebuieşte?

Copile, tu să ai ştiinţă
Am fost un tată cu credinţă
Şi din puţin, de-a fost să fie
Eu am răbdat, şi ţi-am dat ţie.

Dar fă-mi, te rog, o bucurie
La cimitir, de vii la mine
Să-mi zici ca în copilărie:
TĂTICULE, mi-e dor de tine!

Foto: ShawnHarper.net

sâmbătă, 13 septembrie 2014

Orele de functionare a organelor corpului uman


Traim cu totii într-un univers ciclic. Totul în jurul nostru se repetã: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respiratia, bãtãile inimii… Viata e formatã dintr-o întreagã gamã de cicluri care creeazã o adevarata simfonie… Adãugãm în fiecare zi cîte o cãrãmidã la zidul vietii noastre. Dacã reusim sã mentinem un ritm corect în interiorul, dar si în afara noastrã, “concertul” pe care-l sustinem aici, pe Pãmînt, va fi unul lung si melodios. Ca sã reusim asta, trebuie sã stim cum.

Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult, dar despre cel al organelor interne, mult mai putin. Johanna Paungger si Thomas Poppe, în cartea “Aus eigener kraft” ["Prin propria-mi putere" - n.r.], fac o descriere amãnuntitã a ritmului functiilor organelor noastre interne.

Autorii afirmã cã fiecare dintre organele corpului are o activitate maxima timp de 2 ore pe zi, dupã cum urmeazã:

- vezica biliarã (23:00-1:00)

- ficatul (1:00-3:00)

- plãmînii (3:00-5:00)

- intestinul gros (5:00-7:00)

- stomacul (7:00-9:00)

- splina si pancreasul (9:00-11:00)

- inima (11:00-13:00)

- intestinul subtire (13:00-15:00)

- vezica urinarã (15:00-17:00)

- rinichii (17:00-19:00)

- circulatia sangvinã (19:00-21:00),

iar o acumulare generalã de energie se face între orele 21:00 si 23:00.

Haideti sã încercãm sã analizãm, din acest punct de vedere al autorilor, o zi din viata noastrã:

Vezica biliarã (23:00 - 1:00)

Între orele 23:00 si 1:00 se realizeazã intens functiile vezicii biliare. Aceasta, care contribuie cu secretiile ei la digestie, e un organ care, prin disfunctia lui, dã mari probleme întregului organism. Cei care se trezesc des noaptea în aceastã perioadã trebuie sã-si punã cumva problema unei functionãri gresite a bilei. Stresul si mîncarea consistentã cu prãjeli si grãsimi seara împiedicã o functionare corectã a bilei. Compresele umede si calde aplicate pe zona ficatului sînt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, bãut cu înghitituri mici, mai ales cel de pelin, bãut cu 20 de minute înainte de masã, ajutã la activarea functiei bilei [...] În acest interval orar ar trebui evitate, pe cît posibil, bãuturile si alimentele reci. Dacã sînt probleme în functionarea bilei sau a ficatului, munca desfãsuratã în perioada noptii e foarte nocivã, deoarece nu se pot reface cele 2 organe.

Ficatul (1:00 - 3:00)

Între orele orele 1:00 si 3:00 functioneazã intens ficatul. Cei care se trezesc des noaptea în aceastã perioadã trebuie sã-si punã cumva problema unei functionãri gresite a ficatului. Acesta, dacã are o structurã deterioratã, se poate reface în anumite conditii, importantã fiind odihna prin somn alãturi de o bunã încãlzire a corpului. Functia ficatului suferã din cauza toxicitãtii mãrite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cît si a stresului. De retinut e cã alcoolul si nicotina au un efect mult mai dãunãtor între orele 1:00 si 5:00 dimineata.

Plamanii (3:00 - 5:00)

Între orele 3:00 si 5:00 dimineata e rîndul plãmînilor sã functioneze intens. Multi fumãtori au un acces de tuse dimineata pentru cã plãmînii au lucrat toatã noaptea si acum dau afarã substantele care nu trebuie sã fie în interiorul lor.

Intestinul gros (5:00 - 7:00)

Între orele 5:00 si 7:00 dimineata, intestinul gros are o functie maximã. Hrana stã în intestinul subtire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Obiceiul organismului de a cere la toaleta in acest interval de timp se datoreaza functionarii intense a intestinului gros. Scaunul subtire indicã probleme de digestie în intestinul subtire, iar constipatiile pun în evidentã o crestere a toxicitãtii organismului.

Stomacul (7:00 - 9:00)

Între orele 7:00 si 9:00, functiile stomacului sînt la valoare maxima, de aceea se spune ca masa principala a zilei trebuie sa fie micul dejun [...] Ar trebui sã tinem cont de calitatea dar si de cantitatea alimentelor pe care le consumãm la aceastã masã.
 
Plina si Pancreasul (9:00 - 11:00)
 
În intervalul orar 9:00-11:00 lucreazã intens splina si pancreasul, stomacul odihnindu-se. În acest interval e recomandat sã nu consumãm alimente greu digerabile. Pancreasul e cel care controleazã nivelul glicemiei. E de preferat sã nu consumãm prea multe dulciuri pentru a nu forta functia pancreasului.. Splina, “cimitirul trombocitelor”, dacã nu functioneazã corect, poate perturba nivelul trombocitelor din sînge.

Inima (11:00 - 13:00)

Între orele 11:00 si 13:00, activitatea inimii e la capacitate maxima. În aceastã perioadã nu se recomandã mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesarã activitãtii intense a inimii.
 
Intestinul subtire (13:00 - 15:00)

Intestinul subtire are o activitate intensã între orele 13:00 si 15:00. Autorii afirmã cã nu de multe ori s-a observat cã un angajat cu norma redusã de muncã realizeazã la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma întreagã… De ce? Din cauza randamentului scãzut al organismului dupã orele 13, mai ales dupã un prînz copios. Activitatea intestinului subtire, cu rol important în procesul de digestie, e ghidatã de sistemul nervos vegetativ, aceasta putând fi blocatã sau dereglatã de stres sau nervozitate. Din acest motiv se recomandã ca masa de prînz sã fie luatã în liniste.
 
Vezica urinara (15:00 - 17:00)
 
Între orele 15:00 si 17:00 e perioada în care functioneazã la maximum vezica urinarã. Vezica urinarã are un rol important în dezintoxicarea organismului, alãturi de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice.

Rinichii (17:00 - 19:00)

Între orele 17:00 si 19:00 rinichii functioneazã intens. Din acest motiv, ceaiurile diuretice au un efect maxim dacã sînt bãute in acest interval de timp. Dacã în acest interval orar, puteti beneficia, alãturi de un ceai diuretic, si de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficientã a corpului.
 
Pericard (19:00 - 21:00)
 
Circulatia sangvinã are o activitate intensã între orele 19:00 si 21:00. Autorii spun cã dacã multi pãrinti au zilnic o problemã cu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, dupã aceastã orã, trimisul la culcare devine deseori “o bãtãlie crâncenã”, care de obicei e câstigatã de cãtre copii. Acest lucru nu se întîmplã fãrã motiv: între orele 19:00 si 21:00 circulatia sangvinã functioneazã cel mai bine. În aceastã perioadã, corpul si spiritul se gîndesc la cu totul altceva decît la dormit.
 
Triplu incalzitor (21:00 - 23:00)

De la ora 21:00 pînã la ora 23:00 se realizeazã o acumulare intensã de energie în corp. Aceste 2 ore ale recuperãrii energiei se numesc [...], dupã un meridian al corpului, “triplul încãlzitor”. Cei care sunt în aceastã perioadã sensibili la frig, cei care nu pot dormi decît într-o camerã încãlzitã nu ar trebui sã ignore acest semnal. Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emotional si necesitã atentie. Pentru multi dintre noi, cele 2 ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru e mai usor vizibil la tineri, care în aceastã perioadã se gîndesc sã meargã la distractii si nu la somn. Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rîndul, cã seara trebuie sã ne culcãm devreme, corpul refãcîndu-se prin somn pînã la miezul noptii. Poate cã aceste vorbe sînt de fapt interpretarea [...] ideii cã noi acumulãm intens energie între cele 2 ore.

Cu aceastã ocazie, prin scurta cãlãtorie în intervalele orare ale unei zile am încercat sã vã prezint, cu ajutorul celor 2 autori, cîteva aspecte ale ceasului nostru interior. Cunoasterea acestor ritmuri ne face sã avem încredere în instinctele noastre, actionînd corect pentru a ajuta functiile organismului [...]

duminică, 31 august 2014

Septembrie - un nou inceput


Septembrie este o lună a începuturilor. Oamenii se întorc din vacanță, copiii încep școala, în multe curente religioase există momente importante care marchează o etapă nouă. Planeta toată se pregătește să își schimbe hainele văratice cu cele de toamnă.

În orice situație ne-am afla, acum parcă avem curaj, spor, dar mai ales o mare dorință de a începe ceva, de a renunța la vechi, de a ne avânta pe alte cărări față de cele abordate până acum.

Sursa: AstroCafe.ro

sâmbătă, 9 august 2014

Ploaie de meteori în noaptea de 12 spre 13 august


Perseidele, unul dintre roiurile de meteori vizibile în fiecare an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate în intervalul 12 - 13 august, între orele 11.00 şi 05.00 (ora României) [...]

Perseidele reprezintă o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Ploaia (sau roiul), reprezentând particule lăsate în urmă de cometă în timpul călătoriei de-a lungul orbitei, este vizibilă, în fiecare an, de la mijlocul lunii Iulie, însă atinge apogeul între 9 și 14 august. În timpul apogeului, rata meteorilor poate atinge peste 60 de particule pe oră [...]

Perseidele apar în fiecare an, la coada cometei Swift-Tuttle. La sfârşitul lui iulie, Pământul intră în zona acestor reziduuri. Swift-Tuttle, cu un ciclu de 133 de ani, e cel mai mare obiect stelar care trece pe lângă Pământ şi lasă în urmă Perseidele, cei mai strălucitori meteori de pe cer. De asemenea, Perseidele au şi cel mai mare număr de meteori din toate ploile de meteoriţi. Meteorii pot fi înţeleşi ca bile de foc ce circulă cu 200.000 de kilometri pe oră [...]

Meteorii se pot vedea cu ochiul liber, cu condiţia ca observaţia să se facă din afara oraşelor mari, afectate de poluare [...]

Surse si Foto:
Yahoo.com
Frecventa-Sufletului.ro

miercuri, 23 iulie 2014

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii - Lucian Blaga


Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
şi nu ucid
cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc
în calea mea
în flori, în ochi, pe buze ori morminte.
Lumina altora
sugrumă vraja nepătrunsului ascuns
în adâncimi de întuneric,
dar eu,
eu cu lumina mea sporesc a lumii taină -
şi-ntocmai cum cu razele ei albe luna
nu micşorează, ci tremurătoare
măreşte şi mai tare taina nopţii,
aşa îmbogăţesc şi eu întunecata zare
cu largi fiori de sfânt mister
şi tot ce-i neînţeles
se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari
sub ochii mei-
căci eu iubesc
şi flori şi ochi şi buze şi morminte.

(1919)

Foto: WallpapersFly.com

duminică, 8 iunie 2014

Increderea vine din vulnerabilitate


Încrederea înseamna cunoasterea celuilalt. Inseamna sa stii cat mai bine care sunt valorile si convingerile sale: ce respecta, ce cauta in viata si in ce crede – si sa i le respecti.

Cu toate acestea, atunci când sunt vulnerabili unii fata de altii, oamenii capata încredere absoluta. Vulnerabilitatea se refera la: slabiciuni, deficiente de pregatire, neajunsuri interpersonale, greseli, solicitari de ajutor dar si recunoasterea publica a valorilor si convingerilor personale. Atunci când stiu care le sunt valorile, convingerile si calitatile / abilitatile / aptitudinile, ei îsi recunosc in acest fel slabiciunile, defectele si lipsa anumitor calitati.

Urmatoarele comportamente nu vor ajuta niciodata la formarea increderii intr-o relatie:
- ascunderea slabiciunilor si a greselilor
- ezitarea de a cere ajutor
- ezitarea de a cere sau a oferi pareri si impresii
- tragerea de concluzii pripite despre celalalt si judecarea lui
- timp si energie cheltuite incercand sa faci impresie
- sa porti pica

Doar atunci când nu se mai simt incomodati de ideea de deschidere fata de celalalt, oamenii pot începe sa actioneze fara sa se mai cenzureze, fara sa mai încerce sa se autoprotejeze. Relatiile lipsite de aceasta încredere risipesc foarte mult timp si energie întretinând comportamente ascunse, pentru pastrarea reputatiei personale, pentru controlul comportamentului propriu si al celuilalt.

Pentru construirea increderii, oamenii ar trebui sa invete sa:
- ceara ajutor
- recunoasca cand nu pot sau nu stiu sa faca ceva
- isi recunoasca slabiciunile si greselile
- accepte pareri despre faptele lor, pe care sa le foloseasca pentru a fi mai buni
- nu ii judece pe ceilalti, ci sa incerce sa ii inteleaga
- isi spuna parerea deschis
- ofere si sa accepte scuze

În plus, emotiile si povestile personale sunt un bun instrument pentru construirea încrederii.

Sursa: Patrick Lencioni - Cinci Disfunctii ale Muncii in Echipa
Foto: WallSave.com

duminică, 16 februarie 2014

Terapia prin lectura


Foarte mulţi dintre "specialiştii" vremurilor noastre clamează, cu un aer doct, că vremea cărţilor şi a revistelor tipărite pe hârtie a murit sau, în tot cazul, este pe cale să apună, fără întoarcere. În viziunea lor, locul cărţilor va fi luat de aşa-numitele e-book-uri [...] Apoi - se spune - revistele vor fi complet înlocuite de internet şi de atotputernicele televiziuni, la fel ca ziarele.

Recent, minţi luminate din domeniul computerelor şi al neuroştiinţelor au publicat [...] câteva cărţi revoluţionare despre rolul lecturării cărţilor tipărite în menţinerea sănătăţii creierului şi a psihicului, dar şi pentru obţinerea unor performanţe intelectuale superioare şi chiar în vindecarea unor boli. Studii bine elaborate au arătat faptul că sistemul nervos al omului nu este făcut pentru stimularea obositoare şi continuă prin intermediul monitoarelor calculatoarelor şi al televizoarelor, ci, mai degrabă, pentru citit.

Studiile ştiinţifice [...] au stabilit că citirea cuvintelor scrise pe hârtie generează o capacitate de concentrare net superioară, decât dacă s-ar citi aceleaşi cuvinte pe ecranul unui monitor. Mai mult decât atât, atunci când voluntarii au citit de pe hârtie, capacitatea lor de a face corelaţii şi asocieri inteligente pe textul respectiv s-a dovedit mult mai mare decât atunci când priveau pe ecran. Analiza undelor cerebrale a arătat că însuşi gestul de a întoarce pagina şi atingerea hârtiei au un efect benefic asupra creierului.

După cinci decenii de televiziune şi alte două decenii de internet, specialiştii în neurologie şi psihiatrie din Statele Unite s-au văzut confruntaţi cu un val fără precedent de boli şi tulburări care îi afectează, în principal, pe copii şi pe tineri. Procentul copiilor cu autism, sindrom Asperger, depresie, depresie bipolară a crescut într-un ritm cel puţin îngrijorător, de la un an la altul. Noile generaţii au o tendinţă clară de a fi nu doar mai puţin instruite, dar şi mai însingurate, mai vulnerabile psihic şi extrem de instabile emoţional.

După primele 15-20 de minute de lectură, ritmul cardiac încetineşte şi devine mai regulat. Apoi, treptat, tensiunea arterială scade, iar valorile sale rămân mult mai stabile. Se pare că atunci când citim ceva cu plăcere şi care simţim că ne înalţă, chiar procesele de oxidare ale colesterolului şi depunerea sa pe artere sunt inhibate [...] Este însă foarte important să citim cu plăcere lucruri care ne atrag şi ne stârnesc interesul, aşa încât să nu resimţim neapărat un efort de voinţă în acest demers.

Cea mai eficientă se dovedeşte aşa-numita lectură activă, în care nu ne limităm doar să citim informaţia, ci facem şi pauze în care reflectăm la ea, ne scriem chiar câteva notiţe despre ceea ce am înţeles. In cazul lecturii active, nu doar conţinutul acestor cărţi ne poate ajuta, ci chiar demersul de a citi şi de a procesa ulterior, care obişnuieşte creierul să rămână într-o stare de concentrare perioade din ce în mai lungi de timp.

Avem nevoie de o carte sau de o revistă bună, de un fotoliu lângă fereastră şi de măcar o jumătate de oră liberă, cu telefonul pus pe silenţios. Apoi, trebuie doar să deschidem paginile şi să ne lăsăm cuprinşi de magia cuvintelor tipărite [...] O bucurie discretă, parcă puţin desuetă, cel puţin în aparenţă, dar cu efecte vindecătoare certe.

Galben de octombrie


La vreme de toamnă, se pare că organismul nostru este programat, din vremuri ancestrale, să interacţioneze în mod special cu lumina din spectrul galben. Această radiaţie luminoasă, modulată de unghiul în care se află Pământul faţă de soare, filtrată şi reflecată de frunzele uscate ale arborilor, ne dă o stare de optimism, ne face activi în timpul zilei şi ne ajută să ne odihnim profund în timpul nopţii.

Momentul cel mai bun pentru o baie de lumină galbenă-aurie este în luna octombrie, după-amiaza, între orele 16.30 - 18.00, atunci când emisia în spectrul galben este cea mai puternică. Cea mai simplă metodă pentru a beneficia de efectele acestei culori este "baia de lumină", făcută sub bolta pădurii cu frunze îngălbenite, timp de minimum 30 de minute, în fiecare zi, privind coroanele bine iluminate ale arborilor (dar nu direct soarele). Dacă afară nu este prea rece, putem expune la lumina galbenă nu doar faţa, ci şi gâtul şi braţele până la coate, iar efectele vor fi resimţite din plin.

Cercetătorii au observat că nu doar lumina aurie a soarelui, ci şi cea galbenă, dată de incandescenţa unui bec sau de flacăra unei lumânări, conferă aceleaşi efecte psihice benefice, e drept că nu la aceeaşi intensitate. Lumina galbenă produsă de flacăra lumânării sau cea portocalie-roşiatică, produsă de flăcările unui şemineu sau ale unui foc de tabără, amplifică foarte mult intimitatea, starea de confort psihic, calmează anxietatea, înlătură sentimentul de singurătate sau de închidere afectivă. Acesta este şi motivul pentru care, de la întâlnirile romantice la festivităţile de ţinută, totul se desfăşoară la lumina caldă a lumânărilor.

Lumina electrică albăstruie folosită în prezent, provenită de la neoane, becuri economice etc. este [...] nefastă pentru calitatea somnului. Insomniacul tipic al zilelor noastre, care stă treaz până târziu la televizor sau calculator, pentru a se trezi cu mare dificultate dimineaţa, datorează starea sa, în mare măsură, acestei lumini albăstrui, omniprezente. Studiile au arătat că radiaţia luminoasă de acest tip perturbă secreţia de melatonină, care are un rol decisiv în apariţia somnului şi în reglarea ciclului veghe-somn. Ei bine, antidotul la această perturbare a secreţiei de melatonină este chiar expunerea la lumina galbenă-aurie, care reglează de la sine somnul, ne face capabili de o relaxare mai profundă şi ne ajută să ne reglăm ritmul circadian.

Sursa: Revista Formula As
Foto: SXC.hu