miercuri, 24 iunie 2020

Sarbatoarea Sanzienelor - ziua cand se deschid cerurile


Sânzienele îşi au originea într-un stravechi cult solar. În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută şi sub denumirea de "Cap de vară” sau “Drăgaica”, pentru că acum soarele ajunge la apogeu. În noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se spune că cerurile se deschid pentru un moment unic de echilibru al Universului, porţile cerului se deschid şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană.

Numele „Sânziene" se referă la trei elemente strâns legate între ele. Primul element defineşte zânele, de obicei bune, ce îşi fac apariţia în noaptea de 23 spre 24 iunie; al doilea element reprezintă florile galbene ce înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, flori ce au atribute magice şi care sunt substitute vegetale ale zânelor cu acelaşi nume; cel de-al treilea element vizează chiar sărbătoarea de pe 24 iunie.

Legendele spun că Sânzienele sunt nişte fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii. Ele se prind în horă şi "dau puteri" deosebite florilor şi buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. În popor se crede că, în noaptea Sânzienelor, zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ. Ele cântă şi împart rod holdelor, femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele, tămăduiesc bolnavii, apără semănăturile de grindină, binecuvantand oamenii cu leac, rod si dragoste.

duminică, 21 iunie 2020

Solstitiul de vara - inceputul verii astronomice


Solstitiul de Vara este momentul din an cand ziua are durata maxima (15 h si 32 min.), iar noaptea durata minima (8 h si 28 min.) - date valabile pentru Romania. Acest fapt se datoreaza elevatiei maxime a Soarelui fata de linia orizontului (69 grade, la ora 13:22), acesta rasarind la ora 05:34 la 55 grade Est si apunand la ora 21:10 la 306 grade Vest.

Etimologia denumirii de Solstitiu vine de la "soarele sta" pentru faptul ca timp de 3-4 zile traiectoria lui pe bolta cereasca este aproximativ aceeasi, datorita schimbarii sensului de elevare a Soarelui fata de linia orizontului (fapt intalnit dealtfel si in luna Decembrie, in timpul Solstitiului de Iarna). Astfel, anul acesta solstitiul se intinde intre 20 si 23 iunie.

sâmbătă, 20 iunie 2020

Wyrd si Orlog - conceptul despre Destin al popoarelor nordice


Cine nu a auzit vorba "cine esti tu astazi se bazeaza pe actiunile tale facute cu ani in urma"? Desigur, e un concept comun in cercurile motivationale ca "ceea ce faci astazi va forma persoana care vei fi peste cativa ani".

Aceasta nu este insa o idee noua, moderna. O regasim in credintele antice ale popoarelor nordice referitoare la destin sau, dupa cum spuneau ei, Wyrd si Orlog - actiune si rezultat, fapta si destin.

"Wyrd" denumeste actiunile din trecut care vin astazi sa modeleze prezentul. Totusi, nu toate actiunile sunt la fel de importante. Actiunile mai insemnate vor avea un impact mult mai mare decat actiunile marunte. De exemplu, a-ti schimba culoarea parului va avea un impact imediat, fara sa afecteze ce persoana vei fi peste 20, 40 sau 60 de ani. Pe de alta parte, mutarea intr-o alta locuinta, ori intr-o alta localitate va avea un impact mult mai mare asupra vietii tale.

vineri, 19 iunie 2020

Grasimi saturate vs (poli)nesaturate


Îți cumperi o sticlă cu ulei vegetal polinesaturat (de floarea soarelui, de in, de susan, de soia, etc...) și scrie pe ea: „a se păstra la loc răcoros, ferit de soare". Normal, pentru că dacă scoți sticla la soare și se încălzește un pic, uleiul se râncezește, adică se oxidează spontan.

Dar apoi nu respecți îndrumările și depozitezi uleiul într-un al loc cald: corpul tău, care în mod normal are 37C. Acolo se întâmplă aceeași reacție. Uleiul se oxidează spontan, necontrolat, producând pagube în țesuturi.

joi, 18 iunie 2020

Omul Verde - Spiritul Padurii


Pentru stramosii nostri, multe spirite si zeitati erau asociate cu natura, salbaticia si fertilitatea. In cele din urma, daca tocmai ti-ai petrecut iarna flamanzind si tremurand de frig, cand vine primavara cu siguranta aduci multumire oricarui spirit consideri ca a vegheat asupra tribului tau.

Omul Verde este un zeu al vegetatiei si plantelor. El simbolizeaza suflul de viata ce se afla in seva plantelor si in pamantul insusi. Cu mii de ani in urma, padurile constituiau taramuri vaste, intinzandu-se dincolo de unde ochiul putea vedea. Astfel, padurile erau locuri intunecoase si infricosatoare si cu toate acestea, padurile erau locuri in care trebuia sa intri fie de voiai sau nu pentru ca in ele puteai gasi carne din vanat, plante comestibile si lemn pentru foc si construit. Iarna, padurile trebuie sa fi aratat pustii si dezolante dar odata cu venirea primaverii, acestea se reintorceau la viata. Este de inteles de ce vechii oameni atribuiau conotatii spirituale ciclului viata-moarte-reinviere.