miercuri, 26 iunie 2013

Sucul de soc sau Socata - reteta de casa

Foto: gradinacupitic.wordpress.com

In fiecare an asteaptam nerabdatori sezonul infloririi socului, in lunile mai si iunie, pentru a culege florile parfumate si pentru a prepara traditionala bautura numita Socata.

Usor de preparat, Socata este o bautura racoritoare, putin acidulata si parfumata care face deliciul zilelor calduroase din aceasta perioada a anului. Avantajul este ca sucul poate fi facut in casa, din ingrediente naturale, fara conservanti si alte produse chimice.

Sucul de soc preparat in casa nu contine conservanţi, aditivi gustativi, aromatizatori şi îndulcitori de diferite tipuri. Însă, anume din aceasta cauza, băutura are un termen de păstrare redus – doar cateva zile, la loc răcoros

Florile de soc se culeg in momentul in care sunt complet inflorite, taindu-le de la tulpina de sub palaria florii de soc. Apoi asezati-le intr-un vas si clatiti-le bine cu dusul pentru a indeparta praful si eventualele insecte.

Ingrediente necesare prepararii sucului de soc:

- 10 flori de soc mari
- 500 gr. zahar
- 2 lamai
- 10 gr. drojdie proaspata
- 100 gr. stafide
- 1/2 lingurita de orez (preferabil cu bob lung)
- 5 l. apa de izvor, apa plata din comert sau apa de la robinet filtrata

Modul de preparare:

Lamaile se curata de coaja astfel incat coaja rezultata sa fie intr-o singura bucata de forma spiralata. Coaja se taie astfel pentru a putea fi mai usor scoasa din borcan dupa prima zi de fermentare. Taiem apoi lamaile pe jumatate si stoarcem zeama acestora intr-o cana, apoi le taiem felii.

Peste 2 litri de apa adaugam 350 gr. de zahar si zeama de la cele 2 lamai, apoi le punem pe foc tinandu-le la fiert timp de 10 minute dupa care lasam sa se raceasca. In urma fierberii, zaharul se transforma in zaharuri mai simple (glucoza si levuloza) care va ajuta la o fermentare mai repede a amestecului.

Din palariile de soc se aleg doar florile, care se aseaza intr-un borcan de 5 litri. Peste florile din borcan adaugam 1/2 lingurita de orez (preferabil cu bob lung), stafidele taiate marunt, lamaile taiate felii precum si coaja acestora, taiata spiralat.

Apoi turnam in borcan cei 2 litri de apa fiarta si racita. Amestecam drojdia cu putina apa calduta pana devine lichida, apoi o adugam amestecului din borcan.

Restul de 150 de gr. de zahar il caramelizam. Punem zaharul intr-un vas uscat pe foc pana ce incepe sa faca spuma apoi il stingem cu 1/2 litru de apa fiarta si il fierbem pana la topirea caramelului dupa care il adaugam in borcan. Caramelul confera sucului o culoare maronie precum si un gust aparte.

Adaugam apa in borcan pana aproape de umplerea acestuia, lasand ceva loc pentru fermentare.
Asezam apoi borcanul intr-un loc cald si insorit (pe balcon ori la pervazul ferestrei) intrucat caldura favorizeaza procesul de fermentare. Acoperim gura borcanului cu ceva usor pentru a putea iesi gazele rezultate in urma fermentarii, avand grija ca de 2-3 ori pe zi agitam continutul borcanului cu o lingura.

Dupa o zi scoatem cojile celor doua lamai deoarece daca acestea stau mai mult vor da un gust amarui bauturii. Zilnic gustam sucul pentru a vedea cand acesta incepe sa sifoneze, adica sa intepe la gust. In functie de cat de cald este, sucul este gata in 3-5 zile.

Cand sucul este gata, il strecuram intr-un vas mare care sa cuprinda intreaga cantitate. Preferabil este sa strecuram continutul printr-un tifon curat, dublu, astfel incat la sfarsit sa putem stoarce bine ingredientele peste lichidul strecurat.

Apoi imbuteliem sucul in sticle si il asezam la loc intunecos si rece, preferabil la frigider, unde poate sta 1-2 saptamani. Chiar la frigider, procesul de fermentare va continua (dar in ritm lent), incat dupa 1-2 saptamani sucul tinde sa capete un gust mai acidulat si mai acru transformandu-se astfle in vin.

Savurati cu placere !

marți, 11 iunie 2013

Ora bizantina si ziua liturgica in Muntele Athos

Ceas solar - Foto: www.panoramio.com/photo/58415234

Viata monahala in Sfantul Munte Athos se desfasoara potrivit unui sistem de masurare a timpului diferit de cel civil. Acest fapt se datoreaza [...] asa numitei "ore bizantine”.

Exista o stransa legatura intre ora bizantina si conceptia intalnita in cultul crestin, potrivit careia ziua liturgica nu incepe cu miezul-noptii sau cu dimineata, ca in masuratoarea civila a timpului, ci cu seara [...] Acest obicei este mostenit din traditia iudaica de socotire a timpului, asa cum o vedem concretizata, de exemplu, in referatul biblic al zidirii lumii, unde zilele creatiei sunt numarate incepand cu seara si continuand cu dimineata: "... Si a fost seara si a fost dimineata: ziua intai." (Facerea I, 5).

Astfel, ora bizantina este stabilita in functie de apusul soarelui, socotit ora 24, de cand incep sa se numere orele noptii.

Ora bizantina are functie liturgica, legand ritmul liturgic al slujbelor de ritmul cosmic. De aceea, la Muntele Athos, programul liturgic este unul special.

Astfel, Utrenia se incepe la ora doua dupa miezul noptii. La ora unu bat clopotele pentru desteptare. Pana la doua toti calugarii isi fac canonul la chilie. Intre doua si cinci se face slujba Utreniei si Sfanta Liturghie, dupa care calugarii se retrag la chilii pentru doua ore de odihna, iar apoi ies la diferite ascultari de obste.

La orele patru dupa amiaza, se face Vecernia, apoi se serveste masa si iarasi se aduna la biserica pentru Pavecernita si acatistul Bunei Vestiri. De la opt seara la unu noaptea, se merge la odihna.

La apusul soarelui portile fiecarei manastiri mari sunt incuiate, ramanand astfel pana a doua zi la rasaritul soarelui.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

duminică, 2 iunie 2013

Sucurile naturale din legume si fructe

Colaj: OasisAdvancedWellness.com

Sucurile naturale sunt un mijloc extrem de eficient si de confortabil de a ne bucura de beneficiile consumului de legume si fructe in stare naturala, proaspata.

Inainte insa de a fi folosite, indiferent de modul lor de preparare, legumele si fructele trebuiesc spalate cu atentie cu foarte multa apa. Apoi, ideal ar fi sa le lasam cufundate timp de 15-30 de minute intr-un vas mare plin cu apa (chiuveta, lighean) in care am turnat un paharel de otet. Acest fapt ajuta la curatarea vegetalelor de substantele cu care au fost stropite pe durata procesului de cultivare.

Pentru prepararea sucului avem nevoie doar de un storcator electric. Odata preparat, sucul trebuie consumat imediat deoarece procesul de oxidare (alterare) incepe imediat dupa obtinerea lui (fapt caracteristic dealtfel tuturor produselor naturale care nu contin conservanti).

Din beneficiile consumului de sucuri naturale din legume si fructe:

- contribuie la detoxifiera organismului
- constituie o hrana bogata in nutrienti
- este o modalitate buna de a consuma astfel o mare varietate de legume si fructe
- intareste sistemul imunitar
- confera claritate mentala
- ajuta la scaderea in greutate
- imbunatateste digestia
- efect energizant
- are efect anti-imbatranire
- ajuta la tratarea alergiilor
- contine toti nutrientii vegetalelor din care provin
- astfel fructul este consumat in intregime
- o bogata sursa  de enzime proaspete
- inlatura mirosul neplacut al transpiratiei
- regleaza functionarea sistemului endocrin
- creste tonusul psihic
- ajuta ficatul
- imbunatateste calitatea somnului

Reteta suc de legume V8:

- 3 rosii mari
- 3 tulpini de telina (cu frunze)
- 5 morcovi potriviti
- 1 sfecla rosie mica
- 1/4 varza
- 1-2 ardei grasi (preferabil de culori diferite)
- 2 cani de frunze de spanac
- 1/4 ceapa de apa (dulce)
- 1/2 catel de usturoi (sau mai mult, dupa gust)

Savurati cu placere !

Sursa: OasisAdvancedWellness.com

Exercitiul fizic imbunatateste fertilitatea masculina

Foto: Pictures.4ever.eu/sexy/boys/eli-blahut-151792

Exercitiul fizic este util nu numai la tonifierea musculaturii si mentinerea unei greutati optime. S-a constatat ca efortul fizic practicat in mod regulat contribuie de asemenea la sporirea fertilitatii masculine.

Cercetatorii de la Universitatea din Cordoba, Spania, au decoperit ca barbatii care precatica in mod regulat exercitiul fizic se bucura de o motilitate mai mare a spermatozoizilor in comparatie cu barbatii care nu desfasoara nici un fel de activitate fizica. Din ce cauza? Deoarece, sustin expertii, exercitiul fizic creste nivelul de testosteron in sange.

Totusi "efortul fizic exagerat poate avea un efect exact opus" sunt de acord cercetatorii, al caror studiu a fost publicat in "Jurnalul European de Fiziologie Aplicata".

Sursa: AllAboutHealth.org.uk

Alimente naturale sau hrana industrializata?

Colaj: Mercola.com

Sunt multe motive pentru care ar trebui sa ne axam dieta pe alimentele naturale in schimbul produselor industrializate; cel mai important fiind acela ca alimentele naturale sunt indispensabile redobandirii si mentinerii sanatatii.

De asemenea, alimentele naturale au o savoare deosebita iar producerea lor in conditii Bio, fara adaos de substante chimice, ajuta la protejarea mediului.

Care este insa diferenta intre alimentele naturale si produsele obtinute pe cale industrala? Iata mai jos o lista de caracteristici cu ajutorul carora putem foarte usor sa le deosebim:

Alimentele naturale:

1. Sunt crescute si vandute ca atare
2. Calitatea variaza de la un exemplar la altul
3. Se altereaza repede
4. Necesita preparare
5. Au culori vii si consistenta ferma
6. Savoare naturala
7. Amintesc de sursa din care provin

Hrana industrializata:

1. Sunt produse intr-o fabrica si portionate in ambalaje comode si aspectuoase
2. Gustul si calitatea nu difera de la un exemplar la altul
3. Contin conservanti pentru a nu se altera perioade mari de timp
4. Nu necesita preparare; trebuiesc doar incalzite si apoi servite
5. Contin aditivi pentru a le da aroma
6. Gust artificial
7. Nu au legatura cu natura

Sursa: Mercola.com