In fiecare an asteaptam nerabdatori sezonul infloririi socului, in lunile mai si iunie, pentru a culege florile parfumate si pentru a prepara traditionala bautura numita Socata.
Usor de preparat, Socata este o bautura racoritoare, putin acidulata si parfumata care face deliciul zilelor calduroase din aceasta perioada a anului. Avantajul este ca sucul poate fi facut in casa, din ingrediente naturale, fara conservanti si alte produse chimice.
Sucul de soc preparat in casa nu contine conservanţi, aditivi gustativi, aromatizatori şi îndulcitori de diferite tipuri. Însă, anume din aceasta cauza, băutura are un termen de păstrare redus – doar cateva zile, la loc răcoros
Florile de soc se culeg in momentul in care sunt complet inflorite, taindu-le de la tulpina de sub palaria florii de soc. Apoi asezati-le intr-un vas si clatiti-le bine cu dusul pentru a indeparta praful si eventualele insecte.
Ingrediente necesare prepararii sucului de soc:
- 10 flori de soc mari
- 500 gr. zahar
- 2 lamai
- 10 gr. drojdie proaspata
- 100 gr. stafide
- 1/2 lingurita de orez (preferabil cu bob lung)
- 5 l. apa de izvor, apa plata din comert sau apa de la robinet filtrata
- 10 flori de soc mari
- 500 gr. zahar
- 2 lamai
- 10 gr. drojdie proaspata
- 100 gr. stafide
- 1/2 lingurita de orez (preferabil cu bob lung)
- 5 l. apa de izvor, apa plata din comert sau apa de la robinet filtrata
Modul de preparare:
Lamaile se curata de coaja astfel incat coaja rezultata sa fie intr-o singura bucata de forma spiralata. Coaja se taie astfel pentru a putea fi mai usor scoasa din borcan dupa prima zi de fermentare. Taiem apoi lamaile pe jumatate si stoarcem zeama acestora intr-o cana, apoi le taiem felii.
Peste 2 litri de apa adaugam 350 gr. de zahar si zeama de la cele 2 lamai, apoi le punem pe foc tinandu-le la fiert timp de 10 minute dupa care lasam sa se raceasca. In urma fierberii, zaharul se transforma in zaharuri mai simple (glucoza si levuloza) care va ajuta la o fermentare mai repede a amestecului.
Din palariile de soc se aleg doar florile, care se aseaza intr-un borcan de 5 litri. Peste florile din borcan adaugam 1/2 lingurita de orez (preferabil cu bob lung), stafidele taiate marunt, lamaile taiate felii precum si coaja acestora, taiata spiralat.
Apoi turnam in borcan cei 2 litri de apa fiarta si racita. Amestecam drojdia cu putina apa calduta pana devine lichida, apoi o adugam amestecului din borcan.
Restul de 150 de gr. de zahar il caramelizam. Punem zaharul intr-un vas uscat pe foc pana ce incepe sa faca spuma apoi il stingem cu 1/2 litru de apa fiarta si il fierbem pana la topirea caramelului dupa care il adaugam in borcan. Caramelul confera sucului o culoare maronie precum si un gust aparte.
Adaugam apa in borcan pana aproape de umplerea acestuia, lasand ceva loc pentru fermentare.
Asezam apoi borcanul intr-un loc cald si insorit (pe balcon ori la pervazul ferestrei) intrucat caldura favorizeaza procesul de fermentare. Acoperim gura borcanului cu ceva usor pentru a putea iesi gazele rezultate in urma fermentarii, avand grija ca de 2-3 ori pe zi agitam continutul borcanului cu o lingura.
Dupa o zi scoatem cojile celor doua lamai deoarece daca acestea stau mai mult vor da un gust amarui bauturii. Zilnic gustam sucul pentru a vedea cand acesta incepe sa sifoneze, adica sa intepe la gust. In functie de cat de cald este, sucul este gata in 3-5 zile.
Cand sucul este gata, il strecuram intr-un vas mare care sa cuprinda intreaga cantitate. Preferabil este sa strecuram continutul printr-un tifon curat, dublu, astfel incat la sfarsit sa putem stoarce bine ingredientele peste lichidul strecurat.
Apoi imbuteliem sucul in sticle si il asezam la loc intunecos si rece, preferabil la frigider, unde poate sta 1-2 saptamani. Chiar la frigider, procesul de fermentare va continua (dar in ritm lent), incat dupa 1-2 saptamani sucul tinde sa capete un gust mai acidulat si mai acru transformandu-se astfle in vin.
Savurati cu placere !