duminică, 16 august 2020

Scarabeul - misterul carabusului de balegar venerat in Valea Nilului


Scarabeul este o insectă care are corpul lat și turtit, cu capul și cu picioarele dințate, din aceeaşi familie mai făcând parte cărăbușul, gândacul de iunie și gândacul de bălegar.  În fauna României, genul Scarabaeus este reprezentat prin specia Scarabaeus affinis, prezentă în zona nisipoasă din sud-vestul Olteniei. Scarabeul este un „agent de salubritate” al naturii, alături de alte specii care menţin natura curată.

Scarabeul sfânt (Scarabeus sacer) era venerat de egiptenii antici. Uneori era făcut amuletă şi purtat la gât. După credinţa egiptenilor antici şi a preoţilor acestora, imaginea scarabeului sculptată din piatră, lut sau metal ori pictată în culori vii, simboliza divinitatea nemuritoare a soarelui, bărbăţia şi puterea nesecată a naturii. În vremurile noastre, scarabeul  a primit titlul de cea mai puternică insectă din lume, doar el fiind capabil să împingă o greutate mai mare de o mie de ori decât cea proprie. Este ca și cum o persoană cu o greutate de 70 kg ar reuși să deplaseze 7000 de kilograme. Dar oamenii de ştiinţă au mai observat că şi scarabeii, precum sportivii de performanţă, trebuie să acorde o atenție deosebita dietei, altminteri forța lor slăbește rapid. 

sâmbătă, 1 august 2020

Lammas - sarbatoarea recoltelor de vara


Lammas exte una din cele opt sarbatori ale anului, situate echidistant in timp pe Roata Anului. Lammas semnifica inceputul toamnei, al carei apogeu este la Echinoctiul de Toamna (Mabon) si care se intande pana la Samhain - sarbatoarea de inceput a iernii.

Acum este pargul verii - gradinile sunt pline de rod, campurile pline de recolta, iar culesul lor se apropie. Ia-ti un ragaz si gandeste-te la abundenta lunilor de toamna ce se apropie. Lammas, uneori numit Lughnasadh, e vremea sa culegem ce am sadit cu cateva luni in urma si sa intelegem ca zilele toride de vara sunt pe sfarsite.