joi, 21 mai 2015

Vâlcea - Athosul românesc



Județul Vâlcea este cunoscut pentru pelerinii din România drept Athosul românesc pentru că aici, în Oltenia de sub munte, sunt nu mai puțin de 29 de mănăstiri, parte din ele de o valoare inestimabilă, recunoscute nu doar între hotare; Manastirea Horezu, ctitoria lui Brâncoveanu, aflandu-se la loc de cinste pe lista UNESCO.

"Adăugând acestora și mănăstirile și schiturile care au devenit în timp biserici de mir, Vâlcea număra la un moment dat 60 de vetre monahale, fiind una din cele mai vechi eparhii, înființată la 1503. Aici s-a tipărit carte, aici s-au clădit biblioteci, aici și-a găsit un larg areal arhitectura și pictura brâncovenească, patrimoniul cultural vâlcean deținând exponente de marcă ale stilului brâncovenesc", spune Florin Epure, directorul Direcției pentru Cultură Vâlcea.

Aici se spune că "este o adevărată grădină a ortodoxiei românești și universale în care semințele creștinismului ortodox, semințele credinței strămoșești încolțesc cu vigoare încă din zorii formării nației române", după cum spunea Vartolomeu Androni, starețul mănăstirii Cozia.

Sursa: Agerpres.ro
Foto - Manastirea Bistrita: Emanuel Radu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu