Foto: Totul.md
În căldura sufocantă a verii cvasul potoleste setea si te racoreste mai ceva ca un pahar cu apa rece. Si ce poate fi mai bun decat un cvas facut in casa, din ingrediente naturale, fara conservanti si alte produse chimice.
In cvasul veritabil nu se adaugă conservanţi, aditivi gustativi, aromatizatori şi îndulcitori de diferite tipuri. Însă, anume din aceasta cauza, băutura are un termen de păstrare redus – doar cateva zile, la loc răcoros.
In componenţa cvasului se includ o mulţime de vitamine, minerale si microelemente: acidul lactic, vitaminele grupei B, calciul, magneziul, fosforul, precum şi aminoacizi.
Ingrediente necesare prepararii cvasului de casa:
- 800 gr. de paine neagra
- 5 + 1 litri de apa fiarta
- 20 gr. de drojdie propaspata
- 1/2 pahar de zahar brun
- 50 gr. de stafide
- cateva frunze de menta proaspata.
Modul de preparare:
Painea o feliem in bucati mici ca niste crutoane pe care le aranjam pe o tava si le dam la cuptor pana se rumenesc. Dar trebuie sa fim atenti ca crutoanele sa nu se arda, caci in acest caz bautura obtinuta va avea un gust amar.
Fierbem apa intr-un vas, iar dupa ce a dat in clocot o luam de pe foc si adaugam crutoanele dupa care acoperim vasul si il lasam 3-4 ore.
In acest timp caramelizam zaharul. Punem pe foc un ceaun uscat in care punem zaharul pe care il amestecam pana se topeste. Trebuie sa avem la indemana 1 litru de apa fiarta pe care sa o turnam in ceaun in momentul cand zaharul s-a topit. Atentie insa; pot sari stropi. Amestecam solutia pana ce se topeste tot zaharul caramelizat.
Dupa perioada de 3-4 ore, strecuram cu ajutorul unui tifon solutia in care au stat pesmetii. O amestecam cu solutia de apa cu zahar caramelizat si adaugam si drojdia care am dizolvat-o in putina apa calduta.
Turnam solutia obtinuta in 2 borcane de sticla, in care adaugam stafidele si frunzele de menta usor zdrobite.
Le astupam si le tinem la loc caldut ca sa inceapa procesul de fermentare. Evitati locurile prea reci si prea fierbinti; ciupercile din drojdie pot sa moara. Procesul de fermentare poate dura pana la 2 zile.
Dupa 2 zile mai strecuram inca o data solutia. Daca cvasul s-a fermentat destul si pisca bine la limba, il turnam in vase curate si-l dam la frigider pentru a stopa procesul de fermentare. Daca va place mai acrisor si mai gazat, il mai lasati putina vreme la loc caldut.
Savurati cu placere !
Sursa: Povarenok.md si Totul.md
In cvasul veritabil nu se adaugă conservanţi, aditivi gustativi, aromatizatori şi îndulcitori de diferite tipuri. Însă, anume din aceasta cauza, băutura are un termen de păstrare redus – doar cateva zile, la loc răcoros.
In componenţa cvasului se includ o mulţime de vitamine, minerale si microelemente: acidul lactic, vitaminele grupei B, calciul, magneziul, fosforul, precum şi aminoacizi.
Ingrediente necesare prepararii cvasului de casa:
- 800 gr. de paine neagra
- 5 + 1 litri de apa fiarta
- 20 gr. de drojdie propaspata
- 1/2 pahar de zahar brun
- 50 gr. de stafide
- cateva frunze de menta proaspata.
Modul de preparare:
Painea o feliem in bucati mici ca niste crutoane pe care le aranjam pe o tava si le dam la cuptor pana se rumenesc. Dar trebuie sa fim atenti ca crutoanele sa nu se arda, caci in acest caz bautura obtinuta va avea un gust amar.
Fierbem apa intr-un vas, iar dupa ce a dat in clocot o luam de pe foc si adaugam crutoanele dupa care acoperim vasul si il lasam 3-4 ore.
In acest timp caramelizam zaharul. Punem pe foc un ceaun uscat in care punem zaharul pe care il amestecam pana se topeste. Trebuie sa avem la indemana 1 litru de apa fiarta pe care sa o turnam in ceaun in momentul cand zaharul s-a topit. Atentie insa; pot sari stropi. Amestecam solutia pana ce se topeste tot zaharul caramelizat.
Dupa perioada de 3-4 ore, strecuram cu ajutorul unui tifon solutia in care au stat pesmetii. O amestecam cu solutia de apa cu zahar caramelizat si adaugam si drojdia care am dizolvat-o in putina apa calduta.
Turnam solutia obtinuta in 2 borcane de sticla, in care adaugam stafidele si frunzele de menta usor zdrobite.
Le astupam si le tinem la loc caldut ca sa inceapa procesul de fermentare. Evitati locurile prea reci si prea fierbinti; ciupercile din drojdie pot sa moara. Procesul de fermentare poate dura pana la 2 zile.
Dupa 2 zile mai strecuram inca o data solutia. Daca cvasul s-a fermentat destul si pisca bine la limba, il turnam in vase curate si-l dam la frigider pentru a stopa procesul de fermentare. Daca va place mai acrisor si mai gazat, il mai lasati putina vreme la loc caldut.
Savurati cu placere !
Sursa: Povarenok.md si Totul.md
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu